Tradities, gezelligheid en geschiedenis.
Pasen is in Duitsland een van de belangrijkste feesten van het jaar. Het wordt groots gevierd, met veel aandacht voor tradities, lekker eten en samen zijn. In steden én dorpen is de sfeer feestelijk. Voor veel mensen is Pasen niet alleen een religieus feest, maar ook een moment om het begin van de lente te vieren.
Van carnaval naar paasversiering
De voorbereidingen voor Pasen beginnen vaak al na carnaval. Tijdens carnaval hangen cafés en restaurants vol met slingers, serpentines, maskers en ballonnen. Maar als dat feest voorbij is, verdwijnen de carnavalsversieringen niet meteen. Veel mensen laten de decoratie deels hangen, en bouwen die langzaam om naar paasversiering.
Zo zie je steeds meer paastakken verschijnen: kronkelige takken die worden versierd met kleurrijke paaseieren, kleine vogeltjes, veertjes, belletjes en soms zelfs kleine vogelhuisjes. Op tafels staan mandjes met hardgekookte eieren in allerlei felle kleuren. Ook in tuinen, aan voordeuren en op balkons hangen paasversieringen. Deze gewoonte gaat terug naar de tijd van de Germanen, die in bomen iets heiligs zagen en ze vaak versierden tijdens belangrijke momenten in het jaar.
De oorsprong van Pasen: van Ostara tot Ostern
Het Duitse woord voor Pasen is Ostern. Die naam is waarschijnlijk afgeleid van Ostara, de godin van de lente in de Germaanse mythologie. Deze godin stond symbool voor nieuw leven, vruchtbaarheid en het licht dat terugkeert na de donkere winter.
Voor christenen is Pasen een van de belangrijkste feestdagen van het jaar. Zij herdenken de opstanding van Jezus uit de dood, drie dagen na zijn kruisiging. Maar ook voor mensen die minder religieus zijn, blijft Pasen een bijzonder moment. Het betekent het einde van de vastentijd en het begin van de lente – een tijd van bloei, nieuw leven en gezelligheid.
In Duitsland wordt Pasen twee dagen gevierd: op zondag (Ostern) en op maandag (Ostermontag). Daarnaast is Goede Vrijdag – in het Duits Karfreitag – een officiële feestdag. Op die dag zijn veel winkels gesloten en is het op veel plaatsen stiller dan normaal. Ook op de zaterdag ervoor, Karsamstag, zijn er vaak voorbereidingen voor het paasweekend.
Paasmarkten en oude gebruiken
In de weken voor Pasen zijn er op veel plekken paasmarkten. Die lijken een beetje op kerstmarkten, maar dan in lentesfeer. Op zo’n markt kun je kleurige eieren kopen, paasdecoratie, snoepgoed en ambachtelijke producten. Denk aan houten speelgoed, gebreide poppetjes of handgemaakte kaarsen. Voor kinderen is er vaak extra vermaak: schminken als paashaas, knutselen of meedoen aan speurtochten.
Een populaire activiteit is het zoeken naar paaseieren. Volgens de verhalen gebeurde dat voor het eerst in 1678 in de stad Heidelberg. Kinderen krijgen mandjes en zoeken naar chocolade-eieren of gekleurde eitjes die in huis of in de tuin verstopt zijn. Net als met Sinterklaas mogen kinderen in Duitsland een brief schrijven aan de paashaas. Die laat dan met Pasen wat lekkers achter.
Zoetigheid, chocolade en paasvuren
Tijdens Pasen hoort lekker eten er zeker bij. Vooral chocolade is geliefd: van kleine eitjes tot grote paashazen van pure, melk- of witte chocolade. De etalages van Duitse banketbakkers (patisserieën) zijn ware kunstwerken. Er wordt veel aandacht besteed aan de vorm en versiering van de chocoladefiguren, die vaak als cadeautje worden gekocht.
Een andere traditie die in veel regio’s leeft, is het paasvuur. Dit is een groot vuur dat vaak op Paaszaterdag of -zondag wordt aangestoken. Mensen komen samen op een open plek buiten het dorp of aan de rand van de stad. Er wordt gedronken, gegeten en bijgepraat. Soms is er ook muziek. Voor Nederlanders die in Duitsland zijn, is zo’n paasvuur een bijzondere ervaring – een mooie manier om kennis te maken met Duitse paasgewoonten.
Paasdagen op een rij
In Duitsland heten de dagen rond Pasen als volgt:
- Gründonnerstag – Witte Donderdag
- Karfreitag – Goede Vrijdag
- Karsamstag – Stille Zaterdag
- Ostern – Eerste Paasdag
- Ostermontag – Tweede Paasdag
Een feest voor iedereen
Pasen is in Duitsland echt een feest voor jong en oud. Gelovigen herdenken de opstanding van Jezus, maar ook voor niet-gelovigen is het een moment van samenzijn en genieten. Gezinnen komen bij elkaar voor een paasontbijt of -brunch. Er is veel lekkers: van broodjes, vleeswaren en kaas tot zoete baksels, eieren en chocolade.
En het allerbelangrijkste: samen vieren mensen dat de winter voorbij is, en dat het leven opnieuw begint.